Pallkrage

Snygga odlingsramar och pallkragar

Snygga odlingsramar och pallkragar

editorial

Med pallkragar blir det mycket enklare att hålla ordning och reda bland planteringarna i trädgården. De utökar också odlingsmöjligheterna och gör det möjligt att odla på platser där det annars inte går, som exempelvis på en berghäll. Men man kan också skapa odlingsbäddar med pallkragar uppe på ett tak eller på en balkong. Den klassiska pallkragen är i trä och har samma mått som en vanlig lastpall. Det beror på att den från början uppfanns just för att användas ihop med en lastpall vid godstransporter.

Idag finns det också odlingsramar i många andra storlekar och material, som exempelvis corten. Det är ett hållbart material som med tiden får en vacker roströd yta och vackert ramar in de flesta växter. Med pallkragar och odlingsramar får man en spännande trädgård och kan enkelt skapa gångar mellan de olika planteringarna. Eftersom odlingsbäddarna är upphöjda blir det också betydligt enklare att rensa ogräs och plantera. 

 

Pallkrage

 

Smarta tips för den som ska odla i pallkrage på balkongen

Det finns vissa knep att ta till som underlättar när man odlar i pallkragar. För att slippa att ogräs letar sig upp underifrån kan man innan man fyller pallkragen med jord lägga en markduk i botten. Med en markduk i botten håller man också jorden på plats om man ska odla på en balkong. Då kan det vara klokt att också placera pallkragen på en lastpall så att överflödigt vatten kan rinna bort. 

Vissa grödor som exempelvis potatis vill gärna kunna växa lite djupare. Genom att stapla två pallkragar på varandra och sedan fylla dem med jord får man till ett bra odlingsdjup. Odlingsramar och pallkragar kan man hitta i byggvaruhandeln, trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. För den som vill smycka rabatten med en odlingsram av cortenstål finns det också bra webbutiker man kan beställa från. Då får man dessutom odlingsramarna levererade fram till dörren eller trädgårdsgrinden.