Reglerventiler

Reglerventilens stora uppgift

Reglerventilens stora uppgift

Att en ventil kan motsvaras av en kran, det känner de flesta till. Den kan stänga till ett flöde eller öppna upp för ett större flöde. Det som strömmar igenom en ventil är ofta luft, men det kan också vara vätska. Vad är det då som skiljer reglerventiler från exempelvis avstängningsventiler? Den ska reglera något, det kan man lätt ana sig till, för det hörs på namnet. Men varför den behövs är kanske inte så känt bland allmänheten. Reglerventilen ska kompensera för ett ojämnt flöde, så att det som strömmar, fluiden, kommer ut jämnt och fint, till exempel i en tillverkningsmaskin. Det kan exempelvis vara en vätska, och det kan också vara luft.

 

Jämfört med en kran

Vi har alla sett hur vattnet sprutar ojämnt ur en kran när ledningarna har varit avstängda. Det är luft i rören, säger vi då. Ibland kommer det inget vatten, och plötsligt sprutar vattnet ut explosionsartat. Detta är ju ett exempel på ett extremt ojämnt flöde, och riktigt så illa är det inte i en produktion, men det är en bra liknelse, för reglerventilen ska kompensera för svängningar i flödet, så att det inte uppstår några otrevligheter i tillverkningen.

 

 

Reglerventiler är extra känsliga

Den här extra funktionen som reglerventilen har, gör att den lätt kan gå sönder. Reglerventiler är alltså känsligare än vanliga ventiler, och därför bör man hålla koll på dem och serva dem. De påverkas av luft, vibrationer och korrosion. Det finns företag som arbetar med service, reparation och även konstruktion av olika sorters ventiler. Är man väldigt beroende av att reglerventilerna fungerar hela tiden, är det en mycket bra idé att anlita ett sådant företag. Man kan till och med ha särskilt serviceavtal, så att man får hjälp snabbt och kan undvika driftstopp i sin produktion. Att direkt kunna konsultera en expert kan också kännas tryggt.