däckbyte

När är det dags för däckbyte i Tyresö?

När är det dags för däckbyte i Tyresö?

editorial

När är det dags för däckbyte om jag bor i Tyresö?

I Sverige finns det några datum att hålla reda på när det handlar och däck till bilen. Innan den 1 december måste du byta till det som kallas vinterdäck, vid vinterväglag, och innan den 1 april måste du återigen byta tillbaks till det som kallas sommardäck. Det är helt förbjudet att använda däck som kategoriseras som dubbdäck mellan 16 april och 30 september, om det inte är så att det väntas vinterväglag.

Det är visserligen inte olagligt att ha sommardäck på bilen under vintern, eller tvärtom, men det rekommenderas i allmänhet inte. Detta beror på att gummiblandningen i varje typ av däck är utformad för optimalt grepp och säkerhet i specifika väderförhållanden.

däckbyte

Vinterdäck är tillverkade av en mjukare gummiblandning, vilket innebär att de greppar vägen bättre i kallt väder och att det är mindre troligt att de glider på isiga vägar. De har också djupare slitbanor, vilket hjälper till att rensa bort snö och slask från däckytan.

Sommardäck är däremot tillverkade av en hårdare gummiblandning, som lämpar sig bättre för varma väderförhållanden. De har också grundare slitbanor, vilket bidrar till att förbättra bränsleekonomin.

Vikten av rätt mönsterdjup

Om du väljer att använda sommardäck i vinterförhållanden, eller tvärtom, se till att hålla ett öga på mönsterdjupet och byta ut dem vid behov. Du bör också köra försiktigare än vanligt och ge extra tid för inbromsning och kurvtagning. Om du om du blir påkommen med att köra i vinterförhållanden med sommardäck eller tvärtom kan du få böter. I vissa fall kan du också bli ansvarig för skador eller olyckor som inträffar till följd av att du använder fel däck. För att slippa hålla koll på allt själv kan du för enkelhetens skull vända dig till ett företag som erbjuder däckbyte, så som Däck och Maskin i Tyresö. de håller koll på mönsterdjup och slitage och hjälper dig med däckbyte i Tyresö