protetik stockholm

Hur tandproteser har utvecklats under årens lopp

Hur tandproteser har utvecklats under årens lopp

Tandprotesens utveckling

Vad tänker du på när du tänker på tandproteser? För många människor är tandproteser en särskild sak: proteser. Proteser har funnits i århundraden, och även om de har utvecklats med tiden är de fortfarande i stort sett desamma som de alltid har varit. Men proteser är bara en typ av tandprotes; under de senaste åren har det skett betydande framsteg inom området tandproteser, och det finns nya alternativ som kan ge en nivå av komfort och funktion som tidigare var otänkbar. I det här blogginlägget tar vi en titt på hur tandproteser har utvecklats genom åren och vilka typer av alternativ som finns tillgängliga idag.

image

Protesens historia

En kort historik
De första proteserna tillverkades redan 700 f.Kr. av etruskerna, som använde guldtråd för att skapa partiella ersättningar för förlorade tänder. Fullständiga proteser utvecklades inte förrän på 1500-talet i Japan, där de tillverkades av trä eller elfenben. Det var inte förrän på 1700-talet som proteser började tillverkas av porslin. Dessa tidiga proteser av porslin passade dock ofta dåligt och orsakade mycket obehag för de personer som bar dem. År 1774 utvecklade en tandläkare vid namn John Evans en metod för att tillverka proteser av vulkaniserat gummi. Denna metod fick dock inte stor spridning på grund av att det var svårt att kopiera Evans resultat. Det var inte förrän 1852 som den första lyckade uppsättningen proteser av porslin skapades, och denna typ av proteser har förblivit i stort sett oförändrad sedan dess.

Utvecklingen av tandproteser
Medan tandproteser har varit i stort sett oförändrade sedan 1700-talet har andra typer av tandproteser genomgått stora förändringar under de senaste åren. Ett sådant exempel är tandimplantat, som är metallposter som operativt implanteras i käkbenet för att ge stöd åt konstgjorda tänder. Tandimplantat utvecklades för första gången 1952, men de användes inte i stor utsträckning förrän på 1970-talet. Idag anses de vara ett av de mest effektiva sätten att ersätta saknade tänder. Ett annat exempel är broar; även om broar har använts i århundraden för att ersätta saknade tänder är moderna broar mycket bekvämare och mer naturliga än sina föregångare på grund av framsteg inom material och tillverkningsteknik.

Tandproteser har kommit långt sedan tiden med guldtråd och trätänder. Idag finns det många olika typer av tandproteser som kan ge en komfort och funktion som tidigare var otänkbar. Om du saknar en eller flera tänder, prata med din tandläkare om dina alternativ; chansen är stor att det finns en tandprotes som kan uppfylla dina behov. För mer information rekommenderar vi att du kikar in hos https://bluedent.se/avtagbar-protetik-2/.