rubiks kub 3x3

Hjärngympa eller ett hopplöst pussel?

Hjärngympa eller ett hopplöst pussel?

Rubiks kub. Det välkända, färgglada och tredimensionella pusslet som de flesta antingen hatar eller älskar. Som antingen får folk att slita sitt hår och kasta kuben i väggen av frustration – eller som får de mest entusiastiska att försöka slå rekord med kortast tid. Har du någon gång provat att lösa en Rubiks kub? Då vet du förmodligen att det krävs en hel del tålamod, och att man känner till vilka drag som ska göras i vilken ordning. Har man koll på det, är det till synes omöjliga pusslet oftast inte så krångligt som det verkar. 

 

Vilka varianter av Rubiks kub finns det?

Rubiks kub 3×3 rader är originalvarianten som ursprungligen togs fram av den ungerske arkitekten Ernö Rubik. Ernö Rubik var även professor och undervisade under 1970-talet universitetselever i design. Och det var faktiskt just i undervisningssyfte som han utvecklade sin numera världsberömda kub. Idag finns Rubiks kub att få tag på i fler varianter än med rader om 3×3. Önskar du mjukstarta med en enklare kub finns till exempel de med endast 2×2 rader. Är du istället ute efter en riktig utmaning kan du försöka med en kub som har 4×4 eller till och med 5×5 rader. 

 

 

Var köper man en Rubiks kub?

Är du sugen på lite hjärngympa med en Rubiks kub, finns det lyckligtvis många ställen som säljer dem idag. Kuber går att hitta i allt från vanliga livsmedelsbutiker och leksaksaffärer, till bokaffärer, på flygplatser och till och med hos bensinmackar och kiosker ibland. Naturligtvis går det också att köpa dem på nätet, exempelvis hos www.mastercubestore.se. Där hittar du både kuber i olika varianter, andra slags pussel och kluriga prylar samt guider till hur du enklast löser en Rubiks kub. Att handla på nätet är många gånger både smidigare, bekvämare och billigare än att handla i en fysisk butik.