virussanering

Handtvätt och virussanering som effektiva skydd

Handtvätt och virussanering som effektiva skydd

Många saker vi rör vid under en dag på jobbet samlar också virus. Alla tryckknappar i hissen, på dörrar, dörrhandtag och ledstänger i trappor. Det är ganska mycket vi vidrör under en dag. 

Magsjuka, vinterkräksjuka, coronavirus och andra former av smittsamma virusutbrott är inte särskilt lustigt att bli drabbad av. Tyvärr är det ibland extra lätt att bli smittad när man befinner sig i offentliga miljöer eller på arbetsplatser där flera människor vistas. Att tvätta händerna så ofta som möjligt och använda handsprit är något vi alla börjar bli riktigt duktiga på, men det skyddar förstås inte hela tiden. 

 

Ytdesinfektion verkar snabbt

Virussanering med kemiska ytbekämpningsmedel är så gott som ett måste idag inom främst sjukvårdsmiljöer, men även på platser där många vistas. Det finns olika varianter av virussanering beroende på syfte. Om det är enstaka spill eller fläckar så fungerar alkoholbaserad ytdesinfektion snabbt och bra. Det är förstås viktigt att använda handskar och att inte få något stänk i ögon eller svalg när man använder ytdesinfektion. 

Häll ytdesinfektionen över ytan som ska rengöras och torka av med en torr duk eller torkpapper. Så snart det har torkat torrt, efter några minuter, går det bra att använda ytan igen. En liten stund efter användning kan man uppleva en stickande lukt men det är inte farligt och det försvinner snabbt. 

 

 

Virkon på större ytor

Det finns andra medel inom virussanering som är mer lämpliga för större ytor eller vid slutstädning i vissa vårdsalar eller i samband med vissa virusutbrott. Virkon har dokumenterad effekt mot nästan alla virusfamiljer, bakterier och svamp. Virkon fungerar på de flesta material och kan hällas ut i avlopp utan att skada miljön. 

Så genom att hålla rent på kontoret och företaget med hjälp av virussanering tar du väl hand om dig och dina medmänniskor på ett säkert sätt.