ljus

Glödlampans uppkomst

Glödlampans uppkomst

Glödlampan var en fantastisk uppfinning och den gjorde underverk för människorna när den kom. Det var under slutet av 1800-talet som den gjorde entre i människornas liv och den var en mycket efterlängtad uppfinning. Många tror att det var Thomas Edison som var uppfinnaren bakom glödlampan men så är inte fallet. Det var flera uppfinnare som arbetade på glödlampans utformning och det var Thomas Edison som gjorde den sista förbättringen av glödlampan och tog patent på sitt arbete år 1880. Han var en fantastisk uppfinnare och såg till att förfina glödlampans egenskaper så den kunde användas ute i hemmen.

 

Skillnad på glödlampa och LED-lampa

En glödlampa lyser upp på grund av att den har en glödtråd i sig som glöder vid tillförsel av ström. LED-lampan har istället en lysdiod som är en utformning gjord på atomnivå och det krävs mycket lite ström för att få den att lysa. Detta gör LED-lampan mycket energisnål. I en glödlampa finns skadliga ämnen som kvicksilver och bly som hjälper till att få den att lysa medan i en lysdiod finns inga farliga ämnen. Lysdioden lyser på grund av att det bildas en elektromagnetisk strålning med hjälp av bland annat kisel och aluminium. När ljuset bildas på detta sätt så kallas det för elektroluminiscens.

LED-belysning

Lysdioder kan användas till alla möjliga sorters lampor. Till de vanliga lamporna där hemma och till fina ljusslingor som lyser upp med ett behagligt ljus. Lysdioder kan även användas till led lysrör som kan vara behändigt till verkstäder där bra ljus behövs eller varför inte hemma i sitt kök. Vill man spara pengar och vara snäll mot klimatet så är det en bra idé att byta ut sina glödlampor till LED-belysning istället. För LED-belysningen är mycket energisnål som ljuskälla och har upp till 15 000 timmar i livslängd. Och hela 80 procent mindre energiförbrukning än en glödlampa!