Gasoltub

Doften av sommar

Doften av sommar

Redan nu så kan man faktiskt känna den är bekanta doften av sommar spridas ut från verandor och tomter i allmänhet. Det handlar förstås om lukten av en rejäl grillning.

För det finns få saker som är lika trevliga som att damma av sin gasoltub från Primagaz och dra igång den där bjässen som har legat i dvala ända sedan hösten. Att få familjen att samlas kring doften av rejäla bitar kött är en speciell upplevelse. Visst kan man även laga till rejäla bitar av grönsaker med, oavsett om man är vegetarian/vegan eller inte.
Lite lök, paprika och tomater lyfter ju som bekant också bara fram köttets kvalitéer.

Att grilla är ju också mer än att bara äta. Kanske är jänkarna mer medvetna om detta än vi med sina enorma barbecues. Dessa evenemang, för man borde nästan kalla dem för det, är ofta rejäla sammankomster som lockar till sig släkt och vänner.
Även i Sydamerika är man stolt över sina samlingar kring köttet. Alla som någon gång har varit med om en ordentlig asado vet vad det handlar om. Speciellt på restauranger där man har bufféer.
Här går personalen från bord till bord med köttet och frågar om man vill ha något från tallriken. Ofta har man redan munnen full från det föregående varvet och får tacka nej.

Vi har för övrigt köttet och elden att tacka för att vi, människorna, utvecklades så snabbt ur ett evolutionärt perspektiv. När våra förfäder lärde sig att tillaga kött över öppen eld fick vi plötsligt tillgång till en källa av energi som vi aldrig hade skådat tidigare. Det gjorde att vore hjärnor satte i en ny växel och utvecklades med rasande takt.

Så nästa gång du väntar på att köttet ska tillagas, ägna våra förfäder en tacksamhetens tanke. Deras tuffa jaktvanor ledde trots allt till att vi idag bekvämt kan köpa kött i affären.