windows

Det är inget hem utan double glazed windows

Det är inget hem utan double glazed windows

Brukar du spela The Sims? Du vet det där virtuella dockskåpsspelet som blev så populärt i början på 2000-talet. Man skapade karaktärer och byggde hus åt dem. Därefter skulle man få deras liv att fungera, bygga upp framgångsrika karriärer och bilda familjer. 

Väldigt beroendeframkallande det där, The Sims. Om du är bekant med spelet vet du att det fanns vissa saker man kunde göra för att de skulle trivas bra, och vissa saker som fick “simmarna” att trivas mindre bra. 

Ett exempel på det senare var om man byggde ett hus helt utan fönster. Om man alltså tvingade dem att leva i någonting som mer liknande en mörk fängelsehåla än ett hus. Utan fönster, och därmed utan ljus eller möjlighet till frisk luft, blev de snabbt deprimerade och riktigt olyckliga. Det får ändå sägas vara en ganska realistisk representation av hur en människa skulle reagera av att bo i ett hem utan ett enda fönster. 

 

Väljer du tak eller fönster?

Kanske skulle man egentligen bryta ihop snabbare i verkligheten än vad simmarna gjorde. Ingen kan vara lycklig i ett utrymme utan double glazed windows. Inte ens i några dagar. Det är lätt att ta fönster för givet. Det har blivit ett så vanligt inslag i våra hem och liv. 

Med all rätt förstås, människor skulle aldrig klara sig utan fönster. De hade blivit sjuka och nedbrutna på ganska kort tid. Då kanske man skulle spela lite The Sims för att få perspektiv på hur värdefulla fönster faktiskt är. 

Det skulle till och med kunna argumenteras för att fönster är värt minst lika mycket som tak. Man brukar ofta höra “du har åtminstone tak över huvudet”. Kanske borde man istället börja säga “du har åtminstone fönster att se igenom.” För frågan är om det inte är värre att inte ha fönster än att inte ha tak.