bygglov

Bygglov när du ska måla din fasad

Bygglov när du ska måla din fasad

Att byta färg på sin fasad kan verkligen ge hela huset ett riktigt lyft. Om man till exempel köpt ett begagnat hus där ägaren inte brytt sig om utsidan på många år kan det vara bra av många anledningar att måla om fasaden.

Dels av rent estetiska skäl så får man som ett helt nytt hus när den nya färgen kommer på. Men det är också bra av praktiska skäl eftersom många färger idag ger ett bra skydd mot regn och rusk. Det skapar en hållbarhet och värnar om miljön eftersom man då i många fall kan behålla den befintliga fasaden längre. Om man istället under många år inte brytt sig om utsidan av huset kan det hända att det blir skador som till och med går in i huset, något som blir både kostsamt och jobbigt. 

 

När man ska måla om huset kan man börja fundera på om man ska måla om huset i dess ursprungliga färg och bara bättra på den eller om man ska passa på att helt byta färg på fasaden. Att helt byta kulör kan ge huset ett nytt spännande uttryck och ibland en helt ny stil. När man väljer färg ska man såklart utgå från det man gillar personligen men också titta på hur tomten och omgivningarna ser ut. I vissa områden är man strikta med att husen ska följa i stort sett samma färg medan man i andra områden släpper detta helt fritt. 

I många fall behöver man söka bygglov när man ska ändra färg på sin fasad och det är viktigt att man kollar upp det innan man börjar måla så man inte väljer en färg som inte skulle ha blivit godkänd. Det finns en bra sida på nätet som heter hus-bloggaren.se där de samlat mycket matnyttig information om vad som gäller när man ska byta kulör på sin fasad och när man behöver söka bygglov.