Ytterdörrar

Användbara tips vid köp av ytterdörr

Användbara tips vid köp av ytterdörr

Valet av ytterdörr eller entrédörr har stor betydelse. En ytterdörr är ofta som ett smycke på fasaden och syns väl. Det gör entrén inbjudande och välkomnande. Men det finns också ytterdörrar av mer diskret karaktär, och vanligtvis ser man dessa entrédörrar på lite mer moderna hus. Ibland är de till och med så anonym att det kan vara svårt att veta var ingången egentligen är. 

Utseendet är viktigt då man väljer ny ytterdörr, men det finns även flera andra saker att ta hänsyn till. För att inte slösa med värme och energi, måste man välja en välisolerad dörr med lågt u-värde. Ytterdörren ska också vara av bra kvalitet så att den kan hålla i många år. Är den av trä, får virket gärna vara av långsamväxande nordiskt kvalitetsträ. En sådan dörr klarar nordiskt klimat och är enkel att underhålla. 

 

 

Ytterdörr med ljusinsläpp

För den som ska köpa ytterdörr kan det också vara bra att tänka på ljusinsläpp. Har man en hall som saknar fönster, kan det vara fint att välja en ytterdörr med en eller flera glasrutor. Då blir hallen mer inbjudande och den känns genast mycket större. Andra saker som är viktiga att ta hänsyn till är om dörren ska vara vänster- eller högerhängd. Men ska man byta ut en gammal ytterdörr brukar man utgå från denna. 

Det finns flera nordiska tillverkare av ytterdörrar och som vet vilka krav som ställs på en entrédörr. Innan man bestämmer sig kan det bra att jämföra utbud, kvalitet, u-värde, pris, och givetvis design mellan olika tillverkare. Väljer man att handla via nätet direkt från en tillverkare, slipper man mellanhänder och får oftast ett bättre pris. Vissa tillverkare har också möjlighet att specialtillverka ytterdörrar av andra mått än de vanliga standardmåtten. Här är ett exempel på tillverkare av nordiska ytterdörrar: https://klarfonster.se/dorrar/ytterdorrar.