Het debatt om konstgräs i svensk fotboll
År 2013 florerade en het debatt i Landskrona och kring fotbollsklubben Landskrona BoIS. Kommunen, som äger Landskrona IP där fotbollslaget spelar, ville lägga konstgräs. Klubben stöttade också kommunens förslag och menade att gräsplanen håller för dålig kvalité för stora delar av året, vilket lett till poängtapp för skånelaget.
Idén om att byta ut gräsmattan mot konstgräs stöttades dock inte av supportrarna. De gjorde så pass stort motstånd att BoIS och kommunen till slut fick backa från planerna. Argumenten var känslosamma och traditionella. Supportrarna menade att fotboll “ska” spelas på gräs eftersom det är så det alltid har varit. Man menar att konstgräs inte hör hemma i elitfotboll.
Gör underverk för breddfotbollen
Däremot är nog de flesta, även Landskrona BoIS-supportrarna, överens om att konstgräs har en stor positiv inverkan på fotboll om det används rätt. För breddfotbollen i landet har konstgräs gjort underverk. Det är ett mycket bättre alternativ än grusplaner, och har möjliggjort att fler lag får möjlighet att träna och spela matcher en större del av året. Många klubbar är idag helt beroende av konstgräs, just för breddverksamhetens skull.
Hälften av elitlagen spelar på konstgräs
Diskussionen om konstgräsets vara eller icke vara i svensk elitfotboll kommer säkerligen att fortsätta. Fakta är åtminstone att hälften av lagen i Allsvenskan 2021 spelar på underlaget. I Superettan spelar sju av 16 lag på konstgräs. Oavsett vad man tycker om konstgräs går det med andra ord inte att komma från att det är etablerat även på allra högsta nivå.
Vill du veta mer om konstgräs? Då kan du besöka den här länken: https://scanturf.se/konstgras/. Där får du svar på frågor om konstgräsets kvalité och vad det kan användas till. Konstgräs kan naturligtvis anläggas för betydligt fler syften än att spela fotboll på. Det bestämmer du helt själv. Spana som sagt in länken för mer information.