invaliditetsintyg

Invaliditetsintyg för din trygghet

Invaliditetsintyg för din trygghet

När någon råkar ut för en olycka, större eller mindre, kan det få konsekvenser. För det mesta inträffar det inte något som kommer att påverka ditt framtida liv. Här talar vi om de gånger någon faktiskt får permanenta skador. Påverkas funktion blir det ofta ett försäkringsärende.

En olycka kan inträffa i många olika sammanhang. I arbetet, i hemmet, utomhus, i samband med idrottsutövande. En bruten handled gör ont och det tar tid att läka. Ditt försäkringsbolag kommer därför inte att höra av sig förrän efter ett år eller så.

Vad vill försäkringsbolaget veta? Jo, helt enkelt om du fortfarande har problem som påverkar dig negativt.

Vad är ett invaliditetsintyg?

Ett invaliditetsintyg är ett dokument där resultatet av en specialistläkares undersökning redovisas. Läkare kommer att kontrollera funktionen hos den kroppsdel som skadats. Har du fortfarande värk? Kan du utföra alla rörelser som du kunde innan olyckan?

Det kan också vara av intresse om du kan återgå till dina gamla arbetsuppgifter efter sjukskrivning. Finns det behandlingar som kan sättas in som skulle hjälpa dig att fungera som innan? Allt noteras och sedan skriver läkaren ut dokumentet. Det skickas sedan till ditt försäkringsbolag och utgör underlag för deras bedömning om eventuell ersättning.

Hur går en undersökning till?

Delvis beror detta på vilken typ av skada du råkat ut för. Allmänt sagt går själva undersökningen till så att en intervju genomförs och sedan en fysisk undersökning. Det kan handla om röntgen eller ultraljudsundersökning. 

En ortoped kontrollerar rörlighet och styrka. Smärta, felställning och känselbortfall och ledförslitning är andra symptom som noteras. En undersökning för invaliditetsintyg är helt kostnadsfri för dig som patient. Vanligen tar den mellan 30 och 60 minuter att genomföra. När undersökningen är klar får givetvis också du själv en kopia skickad till dig.

En skicklig specialist bör alltid anlitas i samband med skada och utfärda ditt invaliditetsintyg.