radiator

Hur värms din bostad upp?

Hur värms din bostad upp?

Det finns olika sätt att värma upp sin bostad. Det börjar med en värmekälla som kan vara ett fjärrvärmeverk, en bergvärmepump eller en vedpanna, till exempel. I lite äldre hus kan det vara direktverkande el för uppvärmning, men det ger höga driftkostnader. Oftast kommer värmen ut i rummet via någon form av radiatorer, eller element i vardagligt tal, genom vilka varmt vatten flödar. Radiatorerna brukar vara placerade på väggen, ofta under fönster, vilket har att göra med hur varm och kall luft rör sig i rummet. Hur ser det ur hemma hos dig?

 

Termostaten

Har du radiatorer på väggarna vet du nog att det sitter en ventil uppe på ena sidan. Denna kan du vrida på för att reglera temperaturen i rummet. Men hur kan denna ventil anpassa sig till temperaturförändringar när det till exempel plötsligt blir kallare ute eller när du tänder en brasa i kaminen? Jo, det finns en termostat i ventilen. Kortfattat kan man säga att termostaten känner av rumstemperaturen och stryper eller öppnar flödet av varmvatten som passerar till radiatorn. Du har ställt ett önskat värde på ventilen, termostaten finjusterar sedan värmeflödet med hänsyn till omgivande rumstemperatur.

 

Dags att byta ut element?

Om du har radiatorer med termostatventiler borde allt vara frid och fröjd. Men du tycker ändå inte att du får en jämn rumstemperatur. En radiator och dess termostat fungerar inte på topp hur länge som helst. Det kan definitivt vara läge att man ser över sin uppvärmning. Det finns toppmoderna termostater som fungerar med mycket högre precision än äldre typer och till och med automatiskt kan sänka temperaturen nattetid. Man kan absolut öka komforten i sitt hem genom att se över sina element. Ta gärna reda på mer om vad en radiator är, hur en termostat fungerar och vilka investeringar som kan vara värda att genomföra i din bostad.